15 nov. 2021

Färdigrensat i jullådan...

I år kan jag bara glatt konstatera att jullådan äntligen är färdigrensad. Lite motvilligt tvingades jag göra mig av med en sista sak. En granformad liten ljuslykta som var en variant på änglaspel. 

Har tyckt så mycket om den genom åren. Nu gick den dessvärre inte längre att rädda. Sambon försökte men den hade helt enkelt gjort sitt och fick kasseras. 

Komma hem

Det kändes sorgligt och lite tungt i hjärtat. Det är ju onekligen så att vissa saker är lite extra svåra att släppa taget om och skiljas ifrån. Jag har idag väldigt, väldigt få saker som jag verkligen, verkligen älskar och håller av. Det här var en av dem. Samtidigt är det materiella just bara det materiella. 

Kvar i jullådan finns nu ett gäng julkulor, julstrumpor och lite övrigt julgranspynt tillsammans med snögloben och silvergranen i inlägget här. Jag som alltid älskat julen har haft jättemycket av just kategorin julsaker. Steg för steg har det dock varsamt reducerats ner och förfinats till en liten uppskattad samling. Den är sparsam och enkel och det är hit jag hela tiden strävat att komma. 

Men hur får man då till julstämningen hemma även utan en massa pynt och övriga juliga ting? 
Jag tänker att julen är ju så mycket mer än bara pyntet och prylarna. Det är dofterna, maten, glöggen, musiken, de tända ljusen och chokladen. Det är tiden och friden, sällskapsspelen, myset och pyset, knäcken, filmerna och umgänget med den eller dem man håller lite extra kär. 

Det går också på ett enkelt sätt att få till julstämning genom att använda sig av inslag från naturen. Granris vid entrén, en krans på dörren, dekorera med mossa på olika vis, en hyacint, amaryllis eller annan julblomma i fönsterkarmen eller på soffbordet. Det går även att t ex använda sig av apelsiner med kryddnejlikor, pepparkakor och så klart en väldoftande gran för att skapa stämning inför högtiden. 

Det behöver verkligen inte vara mycket och det behöver inte vara så artificiellt. Något vi idag ständigt matas med att det ska vara. En enkel Jul känns för mig idag mycket mer genuin. Den är betydligt mer avslappnad och känns faktiskt bara mera fin. 


Mer om en Enkel Jul finns att läsa i inlägget här 


//Tina

4 kommentarer:

  1. Efter jag blev sjuk i utmattningssyndrom behövde jag ta ställning till vad som måste till för att det ska kännas som jul. Och det är inte mycket som behövs, som du säger, pepparkakor, apelsiner, levande ljus osv. Det enda som vi har kvar i julpyntsväg är några julstjärnor, ljusstakar och granen och den är vi överens om att ha trots att det blir både massa saker, barr och grejer, men det är liksom det. Väldigt skönt. Och vi har inte valt att gå tillbaka till massa tomtar och pynt efter att vi en gång tog det beslutet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym & Välkommen hit!
      Det låter väldigt befriande det du skriver. Tack för att du delade med dig!

      Det kan onekligen bli en hel del bök och stök kring Julen och som utmattad kan jag verkligen förstå ditt behov av att skala ner. Tror även rent generellt att många skulle må bra av att släppa den stora massan av saker, måsten och krav under högtiden.

      Önskar dig en fortsatt fin dag & Tack för att du kikar in här.
      Kram på Dig!

      Radera
  2. Tack för fina tankar kring julen och vad det kan innebära att skapa julstämning med färre saker. I helgen som gick var vi på en stor affär som heter Vellingeblomman, nära där vi bor. De är kända för sin stora avdelning för julpynt och det är alltid mycket folk där, det går bussutflykter dit. Vi åkte dit för att köpa en julgranskula, vi brukar köpa en ny kula varje år och försöker hitta en speciell kula. Den vi köpte var i form av en Yorkshireterrier (vi har ju en York!) så vi blev nöjda med den. Det kändes också väldigt skönt att komma till kassan och bara betala en kula och inget annat :-)
    Men nej, man behöver inte mycket materiellt för att få julstämningen. Det räcker med några få utvalda saker som man tycker om och såklart choklad och annat gott! Det är omtanken och varandra och relationerna som är det viktiga och förhoppningsvis möjligheten till en paus i vardagen. Bara ligga i soffan och läsa och ha pyjamasen på hela dagen.
    Kram och önskar dig mysiga dagar i denna tiden på året! Kram Eva Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att ni hittade årets perfekta julkula! Är mkt osäker på om jag likt dig hade kommit ut från den där affären utan något mer:) he he. Starkt av dig! Det är en sådan skön känsla när man liksom bestämt sig för vad man ska ha och sedan håller sig till bara det. Jag lyckas i de allra flesta fall men trillar dit på något oplanerat vid enstaka tillfällen. Var dock mycket svårare i början. Det är som en muskel som tränas upp och man blir mer och mer motståndskraftig mot onödiga och oplanerade köp.

      Låter såå mysigt med pyjamas och en heldag i soffan. Åh, nu kan det gärna få bli Jul!

      Många kramar till Dig & Tack för att du kikar in<3!

      Radera