11 jan. 2022

Spartips för Snåljåpar #6...

Komma hem

Nu när elpriset börjat skjuta i höjden har vi för första gången ordentligt börjat se över vår elförbrukning. 

Nedan följer några exempel på de extra åtgärder vi valt att genomföra.

  • Dra ut kontakten på tv, stereo och andra apparater för att undvika onödig stand by- ström när de inte är i bruk
  • Ladda mobiltelefon i bilen 
  • Använda strömsparläge på mobil under delar av dygnet  
  • Full mängd tvätt i varje laddning
  • Hänga upp så mycket tvätt som möjligt istället för torktumling
  • Begränsa tiden för avfuktare i tvättstugan 
  • Full laddning disk innan maskin körs
  • Använda micro istället för ugn
  • Släcka lampor i rum där ingen vistas
  • Ej längre bruka kupéfläkt till bilen

Vi har tidigare varit väldigt slarviga med samtliga av ovan punkter. Apparater har stått på stand by dygnet runt, avfuktaren har gått obegränsat i tvättstugan, halvfulla laddningar med tvätt och i princip har tumlaren torkat allt utom känsliga plagg. 

Diskmaskinen har ofta också den körts utan full laddning, laptop, mobiler och annat har slentrianmässigt stått inkopplade över dygnets alla timmar och längre än till full laddning, lampor har stått på i rum vi inte vistats i, ugnen har använts till att värma mat samt ett flitigt användande av kupéfläkt till bilen under de kalla vintermånaderna.

Det ska bli mycket intressant att se om vi kan få ner vår elförbrukning med dessa enkla åtgärder.

//Tina

2 kommentarer:

  1. Verkligen viktiga tips! Tack så mycket. Vi fick vår elräkning igår och det blev minst sagt en chock. Vi har haft ett elavtal med en rabatt som löpte ett år och nu har det löpt ut och nu kom första räkningen med det ordinarie priset.
    Vi har bara el som uppvärmning därför så försöker vi hålla det ganska svalt hemma. Tyvärr är jag väldigt frusen men alla andra är varmblodiga. Så jag har filtar och tofflor som jag bonar in mig i! Så har vi elbil och det späder ju såklart på elräkningen. Jag försöker att samla ihop de flesta ärendena till en körning för att minimera okynneskörning.
    Jag ringde och frågade vårt elbolag om det spelade någon roll vilken tidpunkt på dygnet vi använde elen men i vårt avtal spelade det ingen roll. Annars kan man kanske tvätta mm när elen är billigare, tror det är främst på natten.
    Släcka lamporna ska jag blir bättre på! Jag är lite mörkrädd så jag har ofta mycket belysning på men det är onödigt. Man kan tända värmeljus istället.
    Kram och vi får hålla tummarna för lägre elpriser!! / Eva Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ush så tråkig extra utgfift som många av oss inte alls räknat med. Tur att regeringen nu verkar ha beslutat om kompensation för de höga elpriserna. Finns mer att läsa här: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2022/01/kompensation-for-hoga-elpriser/
      Kram på Dig!

      Radera