11 juni 2021

Trädgårdsmästare sökes...

Komma hem

Trädgårdsmästare ja:)...det skulle vi behöva i vår stora och gamla trädgård som anlades någon gång på 1930- talet. Det ska tydligen har varit något alldeles speciellt här en gång i tiden med massor av blomster. Nu så här nästan 90 år(!) senare försöker vi som nuvarande ägare av huset och tillhörande trädgård mest bara hålla den i ett 'acceptabelt skick'.

Vår tomt på dryga 1500 kvm är fylld med fruktträd, buskar och diverse annat jag inte ens kan namnet på. En del har jag dock lärt mig sedan vi flyttade in för sisådär 20 år sedan. Finast är nog nyponrosen på bild. Den växer numera fritt men har klippts ner i omgångar när vi renoverat på huset och för några år sedan när vi gjorde markarbete på framsidan i värmeböljan(vi alla säkert minns). 

Komma hem

Rosen står precis utanför vår stora entré och det som man möts av när dörren öppnas är en helt ljuvlig doft. Jag tror aldrig jag känt en ros som luktat så gott och som blommar på detta fantastiska vis, bara så där utan ansträngning. Detta till trots att vi tidigare nästan jämnat den med marken.

Rik kan man verkligen känna sig när man sitter där på den uppvärmda stentrappan och drar in doften av utblommad ros och hör humlorna surra(också de älskar denna ros). Här finns så klart massor av nektar att hämta och de är så välkomna. Humlan är en favorit i trädgården, så otroligt söt med sin runda form och svart-vit-gula dräkt. 

Komma hem

Och värme det har vi ju nu onekligen till slut fått och i vanlig ordning går jag in i mitt survival mode. Jag gillar verkligen inte när det går över 25 C. Bäst trivs jag i den höga, friska höstluften. Tycker dock sommaren är otroligt vacker på så många vis men delar dessvärre inte den entusiasm de flesta har över årstiden. 

Är alldeles för varm i mig själv för att egentligen trivas i någon temperatur som går över 20 C och känner mig alltid oerhört stressad av allt som behöver tas om hand ute. Här skulle i ärlighetens namn behöva gå en trädgårdsmästare i alla fall på halvtid för att trädgården ens i närheten skulle se något så när välskött och prydlig ut.

Komma hem

Oavsett försöker jag här och nu ta stunden i akt och njuta av den vackra och väldoftande rosen. Resten får vi tackla efterhand. Fruktträden klippte sambon i helgen som gick och senare i sommar kommer projekt nyponhäck. Låt mig bara säga att 50+ meter taggig nypon skojar man inte bort:). Vi skulle ha klippt den i flera år nu men skjutit det framför oss. Det finns så mycket att göra i ett gammalt hus som detta och mycket har genom åren fått stå åt sidan, men i år behöver vi verkligen lägga vår prioritering på häcken. Tror vår granne kommer bli väldigt glad för det då den liksom börjat häva sig över med sina enorma grenar även på deras sida.

I mitt nästa boende önskar jag mig bara en liten gräsplätt med några väl valda blommor och växter såsom mina morföräldrars en gång lilla radhusträdgård med sin gula storblommiga ros och vackra pioner. Jag vill att det ska vara en trädgård som känns lagom och inspirerande att vistas i och inte som ett berg att bestiga varje gång man stiger ut i den. 

Men visst uppskattar jag också och känner mig tacksam över vår gamla trädgård. Att den doftar gott och i alla fall bitvis är vacker att lägga ögonen på och för att den är välvuxen och hög och lummig mot vägen. Men enkel på det sätt som jag allra helst skulle vilja att den var, det kan jag lova att det kommer den aldrig att bli... 

//Tina 


2 kommentarer:

 1. Kommentar från Eva Maria;
  Åh, vilken underbar trädgård! Jag kan föreställa mig doften av nyponrosorna! Det är något speciellt med gamla trädgårdar - de har liksom en själ. Inte den där stressade karriär-själen som ska hinna med allt utan en själ som har gått och pysslat och njutit av sin trädgård. Jag gillar också när saker får växa lite vilt och inte är så bestämt och inramat. Ja, värmen kom helt plötsligt... vi har så varmt i vårt hus och barnen klagar och vill köpa en AC-maskin. Men jag vet inte, jag tycker det är lite onödigt... jag säger att vi i Sverige har bara varmt tre dagar om året och då behöver man ingen AC-maskin. Fast nu börjar även jag fundera på om den här värmen bara är början så kan det bli tufft. (Hunden vill ha AC också.) Kram och njut i er trädgård! / Eva Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. (Det gick inte att publicera kommentaren så jag har kopierat och klistrat in)

   He, he:):)
   Som alternativ till AC kan jag rekommendera vanlig takfläkt. Vi har haft i några år nu i sovrum och tidigare även i vardagsrummet. De är inte så vackra men fungerar faktiskt förvånansvärt bra. Svalkar ner ordentligt! I sovrummet som är i söderläge och på övervåningen blir det outhärdligt varmt på sommaren trots att vi alltid har öppet fönster om natten och takfläkten har varit räddningen. Köpte vita som smälter in bra mot de vita taken och utan belysning, endast fläkt. Tycker inte att de stör mycket. Tråkiga att damma dock:).
   Vilken fin beskrivning av en gammal trädgård<3, den får mig att se på vår trädgård med helt nya ögon. Den är vildvuxen och fri och har en själ, det förstår jag ju nu. Tack snälla för den visdomen!
   Önskar dig en fortsatt fin vecka! Jag kikar in till dig lite senare. Vet att där finns en vacker bild på en vacker hortensia:).
   Kram på Dig!

   Radera