23 aug. 2021

Göra ingenting...

Komma hem

Så fort golvet var lagt i vardagsrum var min spontana tanke att jag omedelbart skulle börja på att planera för hur detta utrymme skulle inredas. Ögonblickligen kände jag både en iver och en stress. Måste fixa det här nu, få till det som vi vill ha det, göra klart och det utan att ens golvlisten hunnit komma på plats igen. Hm...

Ja, vad händer egentligen när man har en helt blank canvas framför sig som bara väntar på att få fyllas med möbler och övriga ting. Jo, den inredningsintresserade delen av mig väcks åter snabbt till liv och vill köra igång på nytt igen. Faktum är att jag fortfarande är galet intresserad av hus och hem, inredning, feng shui, design, konst och allt det där som går hand i hand. Det har inte på något vis gått ur mig, det är den jag fortfarande är, men jag är som ni vet numer också en passionerad minimalist och simple living- entusiast.

Snabbt fick jag dra i nödbromsen och säga STOP! STOP! STOP! STOP! till mig själv. Du ska inte alls gå in i något galet inredningsmood här nu. Det var då. Nu är nu. Du är inte som du var en gång. Ingenting är som det en gång var. Här ska inte startas igång någonting. Det du ska göra är att känna in, förstå vilka nuvarande behov som föreligger och utöver det inte göra någonting mer. Du ska vara här och nu och låta det långsamt växa fram.

Mitt gamla jag tror fortfarande att jag behöver mer än vad jag behöver och eftersom jag levt med mitt gamla jag betydligt längre än med mitt nya jag är det också där jag spontant hamnar om jag inte är uppmärksam på hur tankarna går. Det går snabbt att hamna i gamla invanda hjulspår. Det är onekligen en kul värld att leva i, men också något jag medvetet valt bort eftersom det aldrig kändes nog och saknade slut, aldrig blev tillräckligt bra och till sist faktiskt bara gjorde mig betungad, trött, stressad och slut.

Jag ser så mycket fördelar med att leva ett enklare liv att någonting annat aldrig skulle vara aktuellt nu. Efter mina fem år av rensande och förenklande av mitt hem och liv kan jag fortfarande faktiskt inte se någon nackdel med den minimalistiska livsstilen. Åtminstone inte så länge man håller det på en 'lagom' minimalistisk nivå. Extremminimalism kan jag dock känna vara opraktisk på många vis. 

Det betyder vidare att jag absolut inte på något vis önskar fylla på med nya möbler och prylar. Jag är fortfarande intresserad och lägger stor vikt i hur vårt hem känns och ser ut och jag vill fortfarande ha det fint omkring mig, men jag behöver inte använda mig av mitt tidigare tillvägagångssätt. Jag kan hitta nya sätt att ändå uppnå det jag önskar uppnå. 

Viktigast av allt är att jag i högsta möjliga mån önskar använda det vi redan har eller skapa någonting nytt av det vi redan har eller har tillgång till. Endast om behovet inte går att uppfylla på något annat vis är jag öppen för att komplettera med något begagnat eller helt nytt. 

Min plan är därför i dagsläget att endast låta det vara som det är i vardagsrummet med de saker vi hittills valt att ställa tillbaka in igen. En soffa, två fåtöljer, en byrå, två pallar, en golvlampa och någon prydnad. Förmodligen att jag lägger till något mer textilt inslag längre fram och provar olika lösningar, men i det stora hela ska jag inte göra någonting mer resterande del av året. 

Kanske kommer jag faktiskt fram till att vi inte behöver mer än så här i vårt kombinerade mat- och vardagsrum. Det är redan klart. Bord(hopfällbart) kan vi snabbt få fram från förrådet i källaren på några minuter. Det behöver tack och lov inte alltid stå ett bord och stolar i rummet utom när vi är i behov av eller har önskemål om ett. Så befriande. Gillar den öppna ytan och har idag heller inget emot det väldigt, väldigt enkla, avskalade och minimalistiska. Jag har med tiden helt och hållet vuxit in i det. 

Jag ska dock erkänna att jag känt mig lite bekymrad över att inte ha något tillägnat 'command center' längre, dvs ett bord att använda som skrivbord till vardags. Har ingen längtan alls efter vårt tidigare stora glasbord som kräver mycket underhåll och är ofantligt tungt, men känner fortfarande ett behov av att ha någon form av hemarbetsplats att utgå ifrån. 

Testar nu därför att ha min arbetshörna i matrumsdelens inre hörn. Betydligt mindre än vad jag är van vid, men förvaring och avställningsyta finns även att tillgå i och ovanpå lejonbyrån som numer är en riktigt färgklick framför murstocken. Den får jag visa er mer av framöver. 

//Tina


2 kommentarer:

 1. Kan bara säga att det ser så fint och avstressande ut! Så skönt utan en massa intryck som stressar. Det är lätt att falla tillbaka i att man måste inreda med massa saker men det är nog bra att bara vänta. Och kanske inser man att det inte behövs så mycket mer! Vi har inte fått upp några tavlor efter vår renovering men vi njuter av de tomma väggarna än så länge. Alla är överens om att det är så vilsamt utan intryck.
  Det är kluvet det här med arbetsplats tycker jag. Nu sitter jag i ett arbetsrum som även är ett gästrum. Men ibland tar jag med datorn till köksbordet för att få en känsla av liv och rörelse. Sen tycker jag om att gå till ett café med datorn och sitta där en stund! Då kommer man ut lite och sen när man kommer hem så känns det lättare att börja med annat.
  Men superfint har ni i ert hem! Jag blir inspirerad av dina bilder! Ska försöka komma igång med ett projekt i eftermiddag inför stundande renovering...! Då krävs det inspo! :-) Kram Eva Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack söta du, blir så glad att du hittar inspiration här:).
   Håller med om att tomma väggar är vilsamt. Föredrar att bara ha någon enstaka tavla här och där. Mycket är oskrivna regler om hur det bör eller ska vara och se ut i ett hem, såsom t ex tavlor på varje vägg:).
   Mycket spännande med annalkande renovering. Ser fram emot att få se mer av det!
   Ha det nu så fint & tack för din fina återkoppling<3!
   Kram, Tina

   Radera