7 dec. 2017

En Enkel Jul...

Med det här inlägget vill jag slå ett slag för det här med en Enkel Jul. Jag har en känsla av det är just det allt fler allt mer längtar efter. Men hur gör man? Nedan delar jag med mig av hur vi har valt att göra för att skapa oss en Enkel Jul...

Reducera- Backar vi tillbaka några år stod det ljusstakar och hängde julstjärnor i varje fönster i vårt hem. Det skulle vara grangirlanger runt trappräcken både inne och ute, dukar, pynt och blommor. I år däremot är julbelysningen reducerad ner till fyra enheter. Det känns precis lagom. Pynt har vi inte så mycket kvar, mer än till granen. Den tar vi in längre fram.

Fira Julen hemma- Min sambo och jag har firat Julafton på tu man hand sedan några år tillbaka och i år har vi även avsagt oss allt julfirande övriga dagar. Vi ser fram emot att bara få vara hemma och göra som vi känner i den takt vi önskar. Det är väldigt stor skillnad mot hur det en gång brukade vara då vi körde runt som galningar hela julen för att hinna med att fira hos alla och befann oss ute på vägarna sent om kvällarna under ibland helt absurda förhållanden i både snöstorm och blixthalka.


Juklappar- Tidigare har vi köpt julklappar till syskonbarnen i familjen och innan dess även till de vuxna, men i år har jag har låtit meddela att vi inte kommer att fortsätta med det. Det här med att köpa saker har blivit något som verkligen strider mot vårt sätt att leva. Däremot är barnen alltid välkomna in på en fika, pyssla eller hitta på något annat mysigt om de skulle vilja det.
  
Julmat- När det kommer till julmat väljer vi vardera ut ett par favoriter och lagar till på Julafton. Det är väldigt kravlöst och mysdressen är oftast på. Tända granen, se en julfilm, en promenad, lösa korsord, läsa en bok. För mig kan inte Julen bli mycket bättre än så.

Göra som man själv önskar- Julen är en högtid som tyvärr kan vara fylld av både krav och förväntningar från andra. Jag vill ändå betona vikten av att göra som man själv vill. Det borde vara den mest självklara saken i världen att var  och en själva avgör hur de önskar göra. Allra helst under en högtid som Julen och inte mindre i den tid vi nu lever med all stress och krav på ständig tillgänglighet. Men jag vet också att så inte alltid är fallet. 

Vi har tack och lov i de allra flesta fall blivit bemötta med respekt när vi meddelat vårt beslut om att inte delta vid julfirandet. Men det har också funnits familjemedlemmar som inte klarat av det faktum att någon annan önskar göra på ett annorlunda sätt än det man själv tänkt sig. Mig bekomme det inte så mycket längre, men jag vet att det kan kännas svårt att bryta sig loss från gamla traditioner och att det också kan upplevas väldigt hotfullt för en del med reaktioner därefter.


Åter igen, det viktigaste är ändå att man gör det som känns bäst för en själv. Det betyder inte att man inte bryr sig om andra runt omkring. Livet stressar på och kanske behöver man ägna de där få dagarna runt Julen till återhämtning, strosa runt, mysa och att bara få vara. Det finns ju dessutom 51 andra helger på året som man också kan träffas och umgås. Varför måste allt pressas in under Julen? Vem har bestämt att det måste se ut just så?

Min djupaste önskan till er alla om en fröjdefull Jul...

//Tina6 kommentarer:

 1. Www.isabelleriksson.com7 december 2017 16:41

  Härligt inlägg! Håller helt med dig och vi går själva i den riktningen som du beskriver ☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Isabell & varmt välkommen hit:)!

   Radera
 2. Mycket tänkvärt...många bitar att ta efter läst ditt inlägg flera gånger nu ....Massor av julkramar till ER ....Lena i Färjestaden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, Tack raraste Lena så glad jag blir:). Hoppas din Jul blir som precis så som Du önskar dig att den ska vara. Kram

   Radera
 3. Jag önskar dig en riktigt God och mysig Jul :)

  LOVE Maria på Inredningsvis

  SvaraRadera