11 mars 2015

Vårt hus- Stora planer blev små...

När vi köpte vårt hus för snart 14 år sedan planerade vi för att inte bara göra en ordentlig renovering utan även en rejäl tillbyggnad på framsidan av huset. Husets ursprungliga 98 kvm kändes på tok för litet- vi ville båda bo större! 

Vi började på att planera och rita och förbereda för vår tillbyggnad när jag så plötsligt pga arbetsbrist blev av med mitt jobb, började plugga istället och alla planer lades på is. Idag är jag glad att vi aldrig hann komma till skott med den där STORA tillbyggnaden. Istället har det blivit små tillbyggnader om vardera ca 10 kvm som bidragit med att vi fått ett mer funktionellt kök samt byggt bort en svag punkt på husets ovanvåning. Men större än så här får det inte bli- jag kan idag snarare tänka mig något enklare och mindre:-).

Här ses de två tillbyggnaderna från ovan samt den tillbyggda verandan med tak över entrén.

Vi har i anslutning till köket även byggt en inhägnad altan som blir som ett extra rum på Sommaren.

Och så här såg huset ut när vi först köpte det år 2001. Fasaden var av mexitegel och takpannorna från när huset först byggdes år 1936. Det fungerade och fasaden var till skillnad från nu helt underhållsfri:-), men vi drömde om ett annat utseende på huset- något som också blev verklighet om än några år senare.


Sommaren vi gjorde fasadbytet var det 'blod, svett och tårar'- trots god hjälp från snickare slet vi som djur.


Entrén på baksidan av huset som den ser ut idag. Huset har numera fasad i trä och takbeklädnad i plåt. Bilder på husets framsida får jag bjuda på vid ett senare tillfälle då jag ej kan hitta några foton på den färdigställda fasaden tagna från denna vinkeln.//Tina


11 kommentarer:

 1. Jättesnyggt, vilken förändring!
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maria! Vad roligt att du hittat hit & tack snälla för din fina kommentar. Jag ska kika in hos dig lite senare:-)!

   Radera
 2. Herrejösses!!!!
  Ja du, tänk vilken skillnad det kan bli på ett hus! Sååå himla fint ert är!!
  Vi valde ju med träfasad och jag är supernöjd:)
  Men visst ligger det mycket jobb bakom... Mer än man kan ana, och det är tur man inte riktigt vet innan;-)
  Men så nöjd man blir när det är klart sen.
  Ha en riktigt fin onsdag, nu ska jag ut o springa minsann;-)
  Kram Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla Anna för din alltid så positiva feedback!

   Radera
 3. Intressant att få se själva huskroppen! Och vilket jobb Ni lagt ner!! ( Jag har börjat tänka alltmer på detta när jag ser hus numera ;-), folk lägger ner otroligt med tid, pengar o. arbete på att bygga till, förändra och ha nya projekt på g inför varje semester.. om jag någonsin skall bli med hus igen så skall det vara det mest enkla och minsta man kan tänka sig :-) ).
  Ang. bilden på den forna tegelfasaden så är det lite av en favorit hos mig, vi kikade lite på ett par sådana hus ( fast mindre ) här i stan innan vi köpte trästugan... och när jag stod och skrapade färgen på förrådet så tänkte jag ibland att det hade varit enklare om vi bott i tegelhuset :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Irene!
   Ja, det där med att välja bort en tegelfasad är ju lite av en het potatis och jag instämmer helt med hur fantastiskt detta underhållsfria, nästa outslitliga material är. Pappa t ex trodde inte vi var riktigt kloka när vi berättade om att vi skulle byta ut fasaden till trä, he he :-). Men jag ångrar det inte en sekund. Jag älskar vår gula träfasad och röda plåttak även om det kräver sitt underhåll.
   Vidare är huset vårt stora gemensamma intresse, vår stora passion i livet och därav har vi valt att lägga våra pengar och energi just på det. Men det har naturligtvis också varit stunder då det varit tufft att genomföra denna renovering. Stunder då man undrat vad man gett sig in på. I slutändan kan jag dock bara konstatera att det varit resan värd med många goda stunder och där vi verkligen fått använda vår kreativitet.
   Jag är väldigt fäst vid mitt hem idag och tacksam över de förbättringar vi haft möjlighet att genomföra, både praktiska och estetiska och även om jag absolut kan tänka mig något mindre och enklare skulle det förmodligen vara alldeles för svårt att skiljas från mitt lilla ruckel(som vi brukade kalla det). Mitt hem är min borg:-).

   Radera
 4. Hej Tina! Vilket härligt fint hus ni har, och så roligt att se "före - och efter -bilder". Ha en fin dag i solen, i Sthlm skiner solen från en blå himmel :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena! Tack snälla! Blir så himla glad när ni läsare lämnar ett litet avtryck här på bloggen:-)! Kram på Dig

   Radera
 5. Hej! vad kul att hitta in till dig! Oj, vilken förändring ni åstadkommit med ert hus, häftigt! Jobbar du inom inredningsbranschen eller? Jag är med egenföretagare, det är spännande.
  Vi ses igen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna! Vad roligt att du hittat hit!
   Jag arbetar i dagsläget en del inom området inredning, har lite uppdrag då och då och hoppas kunna utveckla det mer i mitt företag framöver:-). Läser i år till Certifierad inredare med Feng shui för att få en bra grund att stå på.
   Mestadels har jag idag dock uppdrag inom området Hushållsnära tjänster med allt ifrån städ & tvätt till barnpassning och matlagning.
   Nu ska jag kika in till dig!

   Radera
 6. Heeeej där!
  Fråga på, det är man ju till för, inspirera är ju det bästa genom bloggandet:)
  Lamporna kommer från Ellos, helt rätt :)
  Det vita överkastet, som nu flyttat tillbaka till vårt rum igen;-) kommer från Lexington, köpte det för säkert fem år sedan, men är fortfarande lika nöjd med det.
  Fjärkontrollerna köper mannen på NetonNet. Det är en dosa vid kontakten i väggen och sen en fjärrkontroll som man tänder och släcker med, samt att man kan dimma en särskild lampa. De köps i två eller trepack :)

  Kommer nog att åka hem till mamma o pappa nästa helg på lördag och sen hem på söndag. Kanske kunde vi ses en stund, ta en fika på stan, på lördag eller så? Vore så himla kul att ses irl:)))

  Ha de fint!
  Kram Anna

  SvaraRadera